Engineering ny logga streck svart

En flexibel samarbetspartner inom konstruktion och produktutveckling

Affärsidé

Vår affärsidé är att, med enkel organisation och stor flexibilitet, vara en mångsidig och lyhörd samarbetspartner i hela eller delar av produktutvecklingsprocessen.


Vi ska konstruera och tillverka smarta, användarvänliga och säkra produkter som för kunden/brukaren ger mervärde.

Ett kugghjul.

Historik

Skidslipen Sharpman.

Ekeberg Mekaniska AB startades på föräldragården Ekeberg år 1980 av familjen Rydmark. Verksamheten bestod inledningsvis av verkstadsmekanisk tillverkning, så som gängning av rostfria stålhylsor samt sammanfogning av ingjutningsdetaljer till balkongindustrin. Arbetet utfördes i ett ombyggt hönshus av Niclas och Joakim efter läxläsning och på helger.
1982 drogs de första skisserna på ett slipverktyg för utförsåkningsskidor fram, ett aluminiumverktyg beställdes, och något år senare var skidslipen "Sharpman" född. All tillverkning från kapning, borrning, gängning och gradning till limning, montering och paketering skedde i hönshuset. Kunderna fanns i både Sverige, Norge, Tyskland och Österrike. Ytterligare 4 modeller av skidslipen utvecklades under de kommande åren.

Produktnamnet Sharpman, tillsammans med bilden av en ek, registrerades och vi fick samtidigt lova det Japanska bolaget SHARP att vi inte skulle börja med TV-apparater.
Verksamheten pågick fram till år 1989 då företaget pga. studier, resor och andra jobb gick in i en "vilande" fas.

År 1994, efter några års utlandsarbete, dök efterfrågan på konstruktionshjälp-utan-anställning upp. Niclas Rydmark beslöt att väcka det vilande företaget till liv och konsultjobben strömmade in. Redan efter ett halvår blev uppdragen så pass många att Joakim Rydmark också hoppade in i konsultbranschen. I den nya verksamheten kändes dock firmanamnet Ekebergs Mekaniska lite fel. I och med att namnet Sharpman redan fanns registrerat och båda två var ingenjörer antogs Sharpman Engineering som nytt firmanamn.

År 1995 började kontoret på 30m2, i flygeln på Ekeberg, kännas lite trång. Vi hittade tomma lokaler i Hogstad, tidigare Hogstad Aluminium och Markisland, och vips hade vi 3000m2. Fortfarande fanns bara behov för varsitt kontor men plats är ju alltid bra att ha.
Några av uppdragen inom materialhantering genererade tillverkning och eftersom vi hade gott om plats så var det bara att skaffa utrustning och sätta igång.
Tillverkningen tog dock bara upp ett litet hörn av hela lokalen, så med stora tomma ytor ståendes behövdes det något mer i verksamheten. Olika konkurspartier räknades på, och varför inte hästgrejer? Sagt och gjort, en hel butik köptes in och flyttades till våra lokaler. Tanken var att sälja slut på partiet under några månader och sedan hitta på något annat, men intresset var så stort att vi beslöt att fortsätta. Allt drevs då under bolaget Sharpman Engineering. När verksamheten växte blev det dock svårhanterat med både sadlar och rullbanor bland produkterna, så bolaget delades upp i tre delar.

Sharpman Engineering är ett systerbolag till Sharpman Sport som båda hör till moderbolaget Sharpman Fastighet. Alla Sharpman-bolagen ägs och drivs till lika delar av familjen Rydmark. Huvudägare är Niclas och Joakim Rydmark.
 

Vision

Vår vision är att, i en lagom kostnadseffektiv takt, inom våra två grenar (konstruktion och produktion), utvecklas och utöka/växa. Bevara den familjära känslan och flexibiliteten i företaget, alltid vara lyhörda gentemot våra kunder och fortsätta vara en mångsidig samarbetspartner.

En kompass.